Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (2024)

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (1)

Autor fotografije, REUTERS/Evelyn Hockstein

Podaci o članku
  • Autor, Grujica Andrić
  • Funkcija, BBC novinar

Nije bio dominantan kako su mnogi očekivali, i Srbija u polufinalu i Francuska u finalu bili su blizu senzacije, ali je američki košarkaški Drim tim postigao ono zbog čega je došao u Pariz - peti put uzastopno postao je olimpijski šampion.

Uprkos podršci publike i up*rnosti na terenu, Francuzi, kao ni Srbija dva dana ranije, nisu imala rešenje za američkog plejmejkera Stefa Karija.

Na tri minuta do kraja utakmice smanjili su prednost Amerikanca na samo tri poena, ali je Kari sa četiri trojke u poslednjim minutima prelomio meč.

Zvezdama Drim tima, poput Lebrona Džejmsa i Stefa Karija, ovo je prvo olimpijsko zlato, a Americi ukupno 17. po redu, dok su se pored te selekcije na najviše postolje na Igrama peli još samo timovi Sovjetskog Saveza, Jugoslavije i Argentine.

Prethodno je Srbija u utakmici za bronzu bila bolja od Nemačke (93:83), osvojivši prvu košarkašku olimpijsku medalju posle srebra u Riju 2016. godine, a Nikola Jokić, zvezda orlova, postao je tek četvrti igrač sa tripl-dablom u istoriji Olimpijskih igara.

Jokić se našao i u najboljoj petorci turnira uz Amerikance Stefa Karija i Lebrona Džejmsa, Francuza Viktora Vembanjamu i Nemca Denisa Šrudera, objavili su iz Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

Džejms je proglašen i za najkorisnijeg igrača turnira, a srpski reprezentativac Aleksa Avramović je najbolji defanzivac Olimpijskih igara.

  • Sija kao zlato: Košarkaši Srbije nadigrali Nemce u borbi za olimpijsku bronzu, Jokić ušao u istoriju
  • Olimpijski pregled, 15. dan: Slovenka odbranila zlato u penjanju, Srbiji bronza u košarci
  • Tabela medalja na Olimpijskim igrama u Parizu

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (2)

Autor fotografije, REUTERS/Stephanie Lecocq

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (3)

Autor fotografije, REUTERS/Stephanie Lecocq

Kari je bio i najefikasniji pojedinac finala sa 24 poena i osam trojki, Devin Buker i Kevin Durent dodali su po 15, a Lebron Džejms je ubacio jedan manje.

Viktor Vembanjama je za Francusku postigao 24, dok je krilo Geršon Jabusele ubacio 20.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (4)

Pogledajte fotografije slavlja Amerikanaca:

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (5)

Autor fotografije, REUTERS/Stephanie Lecocq

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (6)

Autor fotografije, REUTERS/Evelyn Hockstein

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (7)

Autor fotografije, REUTERS/Stephanie Lecocq

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (8)

Autor fotografije, REUTERS/Stephanie Lecocq

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (9)

Tok meča

Meč je započeo zakucavanjem Lebrona Džejmsa, zvezda Los Anđeles Lejkersa sopstveni šou je upotpunio dodavanjem iza leđa i atraktivnom blokadom nad Geršonom Jabuseleom, ali trojkom i zakucavanjem odgovorio je Viktor Vembanjama, mlada zvezda francuskog tima.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (10)

Autor fotografije, CAROLINE BREHMAN/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Za razliku od polufinala protiv Srbije, plejmejker američke selekcije Stef Kari promašio je nekoliko šuteva za tri poena, što je držalo Francusku u igri tokom prve četvrtine.

Karija je odmenio američki bek Entoni Edvards sa dve pogođene trojke, pa su Amerikanci imali pet poena prednosti pred drugu četvrtinu (20:15).

Početak druge četvrtine pripao je Francuzima uz poene Jabuselea i Vembanjame, pa je tim selektora Vensana Kolea preuzeo vođstvo (25:24) što je probudilo publiku u pariskoj hali Bersi, a američkog selektora Stiva Kera primoralo na tajm-aut.

  • Od Atlante i Indijanapolisa do Pariza: Svi košarkaški okršaji Srbije i Jugoslavije sa Amerikom
  • Svetislav Pešić: „Bog i batina", košarkaški stvaralac koji donosi trofeje
  • Olimpijsko zlato iz Moskve: Kruna „poslednje romantičarske generacije“ jugoslovenske košarke

Amerikanci su zaigrali agresivnije, Stef Kari, Devin Buker, Lebron Džejms i Kevin Durent pogurali su Drim tim do dvocifrene prednosti u završnici prvog poluvremena, a Francuska je uspela da održi priključak poenima Jabuselea, koji je zakucao preko Džejmsa i pogodio za dva poena u poslednjoj sekundi druge četvrtine.

Jabusele je bio i najefikasniji pojedinac prvog poluvremena sa 15 poena, dok su Buker i Vembanjama ubacili po 13.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (11)

Autor fotografije, Greg Shamus/Pool via REUTERS

U drugom poluvremenu su Amerikanci dodali gas, Kari je pogodio dve trojke, Durent je bio precizan za dva poena, dok je sa linije penala pogađao centar Džoel Embid.

Embid, koji ima i francuski pasoš, ušao je i u verbalni sukob sa Francuzom Rudijem Goberom pošto je faulirao centra Trikolora, kako je nadimak francuskih košarkaša.

Francuzi su uzvratili preko iskusnog bekovskog dvojca Evan Furnije-Nando de Kolo, spustili su razliku Amerikanaca, a pogotkom De Koloa završili su treću deonicu sa šest poena zaostatka (66:72).

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (12)

Autor fotografije, REUTERS/Stephanie Lecocq

Francuzi se nisu predavali, Vembanjami i Jabuseleu se poenterski priključio bivši centar beogradskog Partizana Matijas Lesor, a tim Vensana Kolea na tri minuta do kraja došao je na samo tri poena minusa (79:82).

Ali, kao i protiv Srbije, kada je bilo najpotrebnije, Stef Kari pogodio je četiri trojke u poslednja četiri minuta, odbio je nalete Francuza i doneo zlato Americi i osvojio prvi olimpijski trofej u karijeri, jedini koji mu je nedostajao.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (13)

Zvezde u publici

Finale u pariskom Bersiju pratile su mnoge poznate ličnosti, a među njima je bio i francuski predsednik Emanuel Makron.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (14)

Autor fotografije, CAROLINE BREHMAN/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Iz prvog reda meč je posmatrala i nemačka košarkaška legenda Dirk Novicki, kao i američke košarkašice, koje će u nedelju igrati za zlato, takođe protiv Francuske.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (15)

Autor fotografije, CAROLINE BREHMAN/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Kao i na svakom meču Drim tima, tu je bio i bivši američki reprezentativac Karmelo Entoni, koji je pratio i utakmicu između Srbije i Nemačke.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (16)

Autor fotografije, REUTERS/Evelyn Hockstein

Toni Parker i Pau Gasol, jedni od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, bili su takođe u Bersiju.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (17)

Autor fotografije, REUTERS/Brian Snyder

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (18)

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Vaš uređaj možda ne podržava prikazivanje ovog banera.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (19)

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Olimpijske igre u Parizu 2024: Peto uzastopno košarkaško zlato za Drim tim, Karijeve trojke presudile i Francuskoj, Jokić u najboljoj petorci - BBC News na srpskom (2024)

References

Top Articles
Publix Super Market at Westgate Shopping Center, Bradenton, FL - Reviews, Ratings, Tips and Why You Should Go – Wanderlog
The Best Popeyes Order for Weight Loss
Woodward Avenue (M-1) - Automotive Heritage Trail - National Scenic Byway Foundation
Tmf Saul's Investing Discussions
Washu Parking
Booknet.com Contract Marriage 2
Eric Rohan Justin Obituary
Top Financial Advisors in the U.S.
Think Of As Similar Crossword
Kent And Pelczar Obituaries
2021 Tesla Model 3 Standard Range Pl electric for sale - Portland, OR - craigslist
Luna Lola: The Moon Wolf book by Park Kara
Samsung Galaxy S24 Ultra Negru dual-sim, 256 GB, 12 GB RAM - Telefon mobil la pret avantajos - Abonament - In rate | Digi Romania S.A.
What is Cyber Big Game Hunting? - CrowdStrike
6813472639
Truck Trader Pennsylvania
Missouri Highway Patrol Crash
Accuweather Mold Count
The best firm mattress 2024, approved by sleep experts
Aes Salt Lake City Showdown
About My Father Showtimes Near Copper Creek 9
Munis Self Service Brockton
Kentuky Fried Chicken Near Me
104 Presidential Ct Lafayette La 70503
Gillette Craigslist
Buhl Park Summer Concert Series 2023 Schedule
Shia Prayer Times Houston
Account Now Login In
Craigslist Texas Killeen
South Florida residents must earn more than $100,000 to avoid being 'rent burdened'
Xfinity Outage Map Lacey Wa
Texas Baseball Officially Releases 2023 Schedule
Spinning Gold Showtimes Near Emagine Birch Run
Why The Boogeyman Is Rated PG-13
Elgin Il Building Department
Craigslist Putnam Valley Ny
Husker Football
Wait List Texas Roadhouse
Postgraduate | Student Recruitment
Great Clips Virginia Center Commons
Locate phone number
Tricia Vacanti Obituary
Mychart Mercy Health Paducah
Booknet.com Contract Marriage 2
22 Golden Rules for Fitness Beginners – Barnes Corner Fitness
Professors Helpers Abbreviation
Copd Active Learning Template
Fluffy Jacket Walmart
Ajpw Sugar Glider Worth
Paradise leaked: An analysis of offshore data leaks
Mail2World Sign Up
Diccionario De Los Sueños Misabueso
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5746

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.